Michèle Mercier: Nejsem andělská Angelika

Odpovědět   Stránka 1 z 1  [ 18 příspěvků ]
Autor Zpráva
Eddie
Předmět příspěvku: Michèle Mercier: Nejsem andělská Angelika
Napsal: 20 říj 2007, 23:09
Rytíři
Offline
 
Příspěvky: 1
4poziom.slask.pl
Registrován: 20 říj 2007, 23:07
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Možná to sem nepatří, ale nevím přesně, kam bych to zařadil.
Dneska jsem v obchodě narazil na české vydání knihy Michéle Mercier - Nejsem andělská Angelika. Vyšla v edici Levné knihy, stojí 99,-
Už jsem skoro v půlce. Doporučuji.


Nahoru
Profil Citovat
Dana
Předmět příspěvku:
Napsal: 22 říj 2007, 11:30
Hrabata
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 276
Registrován: 17 zář 2007, 10:45
Bydliště: Tábor
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Já na tu knížku náhodou zvědavá jsem. Neboť právě filmy mě k Angelice dovedly a tvář MM jsm si dlouho představovala jako tvář Angeliky. Ale o tom více v mém čtenářském příběhu, který snad už konečně napíšu. (jen mít trochu víc času)


Nahoru
Profil Citovat
Sarka
Předmět příspěvku:
Napsal: 22 říj 2007, 19:12
Rytíři
Offline
 
Příspěvky: 5
Registrován: 02 říj 2007, 15:31
Bydliště: Dobříš
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Knížku už mám také a je nadherná mám ráda M.M. díky filmům sem začla číst knížky o Angelice. A Mercierová tam moc hezky píše o pani Golonové.Před lety jsem navští. Francii a prošla si místa ,kde se odehravá knižni Angelika a nezapoměla jsem ani na Versailles,ale to sem asi nepatří.? :lol:


Nahoru
Profil Citovat
Alex
Předmět příspěvku:
Napsal: 23 říj 2007, 09:41
Markýzové
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 417
Registrován: 30 zář 2007, 15:54
Bydliště: Tábor
Kontaktovat uživatele: SZ, ICQ, WWW
 
Tak já vím jistě jednu věc: Tahle kniha určitě neuvidí světlo mého domova :-). Tohle mi fakt nemůže přes práh :twisted: . Uznávám jedinou věc, kterou mi daly filmy, a to že mě přivedly ke knihám. Abych četla o životních osudech "nebohé" Mercierové, tak to vážně ne! 8)


Nahoru
Profil Citovat
Elis
Předmět příspěvku:
Napsal: 31 bře 2008, 21:57
Baroni
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 120
Registrován: 16 bře 2008, 19:07
Bydliště: Pardubicko
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Musím se přiznat, že já tuto knihu četla. Vlastně se zajímám o všechno kolem Angeliky, takže i o MM, i když se mi knihy líbí podstatně víc než filmy, a to právě kvůli odlišné, výrazně ušlechtilejší povaze hlavní hrdinky.

Říkala jsem si, že já na místě herečky, která má hrát Angeliku, bych byla celá vedle z toho, že mám tu čest hrát někoho tak zajímavého. Oceňuji třeba její vztah k dětem, její loajalitu vůči Joffreovi - a kdyby mě scénář nutil tuto stránku věci příliš pomíjet, jistě bych tvůrcům nejvíc zazlívala právě to. Místo toho MM řeší jako světobornou věc, že pro ni na natáčení přijeli dodávkou... Těžko pak očekávat, že dokáže zahrát někoho tak ušlechtilého a obětavého, jako je "skutečná" Angelika...

To patří i trochu jinam, ale navážu myšlenkou, že se do případného nového zfilmování bude jen těžko hledat "ta pravá" Angelika, protože tahle hrdinka je tak dokonalá, tak výjimečná, jak vzhledem, tak ale i povahou, že bude opravdu těžké najít někoho, kdo by se do ní uměl dokonale převtělit. Můžeme vybrat tu nejkrásnější herečku - jestli nebude mít charakter, stejně to ZASE nebude Angelika...


Nahoru
Profil Citovat
Tania
Předmět příspěvku:
Napsal: 14 čer 2008, 19:23
Královská rodina
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 940
Registrován: 26 lis 2007, 08:50
Bydliště: Tábor
Kontaktovat uživatele: SZ, WWW
 
Tak dneska jsem si knížku vyzvela na poště, a musím přiznat, že jsem jí přečetla jedním dechem. Zprvu mě zarazilo Michelino sebevědomí ohledně prohlášení, že ona je ta pravá Angelika. Ale je pravda, že u nás v Čechách zatím ženy moc sebevědomé nejsou.
Jinak, moc se mi to líbilo. Jednoduchý život zrovna moc neměla, ale v podstatě se o Angelice nevyjadřuje špatně. Spíš popisuje svůj vztah k ní. Těžko můžeme porovnávat do jaké míry přehání, či je to tak, jak to cítila - málokdo se dostane do stejné situace.
Ovšem, při natáčení v exteriérech se musela převlékat venku (a zřejmě i jiné věci) - to zrovna nepovažuji za příkladný způsob starání se o svojí hlavní herečku (a zvlášť, když se ukázalo, jak výnosným pokladem pro film je).
Příhodu s dodávkou chápu tak, že přijet tak před první natáčení před novináře není zrovna dobrá vizitka pro film. Zvlášť, když jiní mají lepší podmínky. Koneckonců, i když na to nejsme zvyklé - je chyba se neozvat. Vždyť, proto milujeme Popelku Libušky Šafránkové, ta rozhodně nestála v koutě.

Když to shrnu, myslím si, že každý, kdo si knihu přečte - a nezná Angeliku, tak se o ní začne zajímat. Začne filmy, a pak možná i skončí u knih. A to je pro Angeliku rozhodně dobře.
Teď budu nahlížet na MM rozhodně lépe. V téhle knize Angelice rozhodně neublížila - zvlášť když se k ní přirovnává...


Nahoru
Profil Citovat
Marie
Předmět příspěvku:
Napsal: 21 lis 2008, 19:40
Rytíři
Offline
 
Příspěvky: 1
Registrován: 21 lis 2008, 19:28
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Ahoj, knížku jsem si hned koupila a přečetla jedním dechem, takže doporučuji. Dýchne z ní na vás kromě atmosféry natáčení Angeliky také celá atmosféra filmového světa šedesátých let se všemi těmi báječnými jmény jako Belmondo, Bardotová atd. Ale hlavně, i když to sem přímo nepatří, chci vyjádřit nadšení ze vzniku a fungování těchto stránek. Znala jsem dosud jen francouzské stránky a tyhle jsou vážně moc dobré. Díky moc.


Nahoru
Profil Citovat
Iweesz87
Předmět příspěvku:
Napsal: 23 lis 2008, 19:51
Rytíři
Offline
 
Příspěvky: 61
Registrován: 07 kvě 2008, 18:54
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Ahoj, tutu knížku už mám poměrně dlouho (přes rok určitě), a také jsem jí hned přečetla, i já mohu jen vřele doporučit. Je hezky napsaná, a ty 60.léta byly fascinující.


Nahoru
Profil Citovat
Angie
Předmět příspěvku:
Napsal: 11 črc 2009, 21:28
Hrabata
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 245
Registrován: 07 říj 2007, 16:53
Bydliště: Novojičínsko
Kontaktovat uživatele: SZ, ICQ, WWW
 
Já jsem dostala tuto knihu k loňským Vánocům, ale pořád nějak nebyl čas ji přečíst. Teď se mi zase Michele dostala do povědomí odjinud, a tak jsem po knize sáhla.
Předně musím říct, že se mi kniha zdá dosti chaotická, z jednoho období přeskakuje do druhého a není příliš prošpikována daty a tak jsem měla kolikrát trochu problém se zorientovat co bylo po čem. Ale jako náhled pod pokličku filmového bussinesu 60. let, se mi zdála celkem přínosná.
Ale k věci. Myslím, že jsem Michele konečně tak trochu poznala. Z těch pravidelných článků v časopisech, bylo vždy vše sesumírováno do pár vět a tak to vyznělo jak to vyznělo. Není sice žádná puťka, ale to nebyla ani Angelika, sebevědomí ji teda nikdy nechybělo.
Ale ano, docela ji chápu i v tom, že Angeliku střídavě nesnášela a obdivovala. Asi bych to na jejim místě cítila stejně. Myslím, že nebylo v její moci něco příliš měnit, když vznikaly ty rozporuplně „nenáviděné/milované“ filmy (vždyť ji tam považovali za kus hadru – viz historka s dodávkou – mě by se to také dotklo a ne že ne) a kdyby byl scénář více podoben knize, jsem si jistá, že by zahrála Angeliku dobře (tvářičku na to měla, i když ty zelené oči chyběly). Vážně ji zpětně docela obdivuji, vždyť ji bylo okolo čtyřiadvaceti, když s Angelikou začínala. Byla tak mladinká a už se pohybovala v takovém „velkém světě“, kde šlo hlavně o to, kdo má ostřejší lokty a menší skrupule. Nedovedu si sebe představit v tom věku, že bych to ustála.
Mám ale jeden dotaz. Michele tam píše, že Golonovi trvali na jejím obsazení a potom po letech, že ji psala paní Golonová, že si váží její krásy. Čili s ní byla Anne typově spokojená, nebo ne, jak jsem četla někde tady? Chápu, že měla Anne výhrady k filmům hlavně proto, že měnili bez souhlasu scénář a její dílo tak přetvářeli v něco úplně jiného, ale jak to bylo s jejím vztahem k Michele?
Abych to shrnula… mě ke knihám o Angelice přivedly filmy, jeden bod pro ně. Za druhé, když čtu knihy, Angeliku vnímám jakoby z její hlavy, většinou ji nevidím „z venku“, ale když se tam vyskytne nějaký její popis, prostě mi naskočí Michele… a s tím už nikdo nic neuděla. Čili ano, Michele pro mě bude vždy tak trochu Angelikou, ale tím, že jsem si přečetla tuto knihu, ji paradoxně už za Angeliku nepovažuji, vždyť považte, dovedete si představit naši hrdinku jak kouří cigaretu??? ;-)


Nahoru
Profil Citovat
Tania
Předmět příspěvku:
Napsal: 13 črc 2009, 10:05
Královská rodina
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 940
Registrován: 26 lis 2007, 08:50
Bydliště: Tábor
Kontaktovat uživatele: SZ, WWW
 
Angie píše:
J
když čtu knihy, Angeliku vnímám jakoby z její hlavy, většinou ji nevidím „z venku“, ale když se tam vyskytne nějaký její popis, prostě mi naskočí Michele… a s tím už nikdo nic neuděla. Čili ano, Michele pro mě bude vždy tak trochu Angelikou, ale tím, že jsem si přečetla tuto knihu, ji paradoxně už za Angeliku nepovažuji, vždyť považte, dovedete si představit naši hrdinku jak kouří cigaretu??? ;-)
Takhle to mám také. Také jí spíš vidím "zevnitř".
Když vidím fotku Michele jako Angeliky, připadá mi ideální, ale asi v tom hraje roli její temperament. Herečku, která ze sebe vyzařuje unylost, styl "mouchy snězte si mě" bych fakt nesnesla.
(Narážím na film s Penélope Cruzovou - Chilli, sex a samba, od kterého jsem asi čekala něco jiného. Od té doby Penélope fakt nemusím.)

A když tak přemýšlím o kouření - opravdu si nedovedu představit, jak Angelika provozuje tak nesmyslnou věc. Ona sice dělá spoustu věcí, ale vždycky to má spíš nějaký smysl. I když se baví s přáteli - je s nima ráda. Nejsem kuřák, tak asi nepochopím, jaký smysl dává cigareta. Joffrey kouřil, ale u chlapů to asi fakt vypadá jinak.
Stejně tak si nedovedu představit, že by Angelika šla na plastiku nebo na liposukci.


Nahoru
Profil Citovat
dasha
Předmět příspěvku:
Napsal: 13 črc 2009, 17:15
Královská rodina
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 1316
Registrován: 17 zář 2007, 10:38
Bydliště: Českolipsko
Kontaktovat uživatele: SZ
 
U mě se obraz Michelle a "mé" Angeliky při četbě neshoduje, asi je to tím, že jsem filmům nikdy moc nedala. Teď jsem si konečně celou sérii pořídila, ale "moje" Angelika vypadá prostě jinak - jemněji a inteligentněji. :oops:

Dnes byl na Novinky.cz tozhovor s Danou Morávkovou a ta na otázku, proč přešla z VKV do Ordinace řekla, že by nechtěla být spojována jen s jednou rolí, jako Michelle Merier :lol: :lol:


Nahoru
Profil Citovat
Angie
Předmět příspěvku:
Napsal: 13 črc 2009, 21:02
Hrabata
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 245
Registrován: 07 říj 2007, 16:53
Bydliště: Novojičínsko
Kontaktovat uživatele: SZ, ICQ, WWW
 
dasha píše:
Dnes byl na Novinky.cz tozhovor s Danou Morávkovou a ta na otázku, proč přešla z VKV do Ordinace řekla, že by nechtěla být spojována jen s jednou rolí, jako Michelle Merier :lol: :lol:
No bude to koment trochu od věci, ale nechápu, jak někdo může přirovnávat takovou slátaninu jako jsou VKVčka s Angelikou!!! byť jen vzdáleně...


Nahoru
Profil Citovat
moirra
Předmět příspěvku: Re: Michele jako Angelika
Napsal: 24 úno 2022, 18:22
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 6881
Registrován: 09 lis 2008, 00:00
Bydliště: Wien
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Keď už som tú knihu spomínala inde:

„Je ne suis pas Angelique“ (Ja nie som Angelika!) Nejsem andělská Angelika

vyšla v roku 2002 a vyšla aj v českom preklade.

ja som si ju kúpila do múzea za 2 Euróny na bazári. :P

Michèle Mercier napísala niekoľko autobiografií a všetky v názve nesú práve meno Angelika.
Kniha z roku 2002 sa volá príznačne Ja nie som Angelika!

Vraví o nej okrem iného: „Angelika mi zničila život i kariéru. Zabránila mi v tom, aby som mohla točiť ďalšie filmy. Režiséri odo mňa chceli, aby som do smrti hrala Angeliku.

V knihe sú predovšetkým jej spomienky. čo sa týka Angeliky sú tam aj spomienky na natáčanie a na požiadavky aké na ňu kládli, a tiež že ju všetci neustále vnímali ako Angeliku a nie ako herečku Michéle. Bohužiaľ skáče s témy na tému a z deja do deja, takže celé toto dielo mi príde poriadne zmätené, a preto je v tom ťažké sa orientovať.

či to je snáď aj vinou prekladateľov, netuším. :roll:

https://www.databazeknih.cz/knihy/nejse ... lika-16576

[ img ]

[ img ]


Nahoru
Profil Citovat
Lole
Předmět příspěvku: Re: Michèle Mercier: Nejsem andělská Angelika
Napsal: 06 pro 2023, 14:22
Baroni
Offline
 
Příspěvky: 133
Registrován: 31 bře 2023, 09:29
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Zdravím napadá mě, jestli náhodou někdo nemáte tutu knížku v PDF? Já sem ted doma s virozou a říkám si, že bych mohla využít čas ke čtení.


Nahoru
Profil Citovat
PenelopaW
Předmět příspěvku: Re: Michèle Mercier: Nejsem andělská Angelika
Napsal: 06 pro 2023, 17:25
Moderátor
Uživatelský avatar
Offline
 
Příspěvky: 3225
Registrován: 14 říj 2016, 19:08
Bydliště: Liberec
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Lole, v pdf bohužel ne, sehnala jsem za pár korun antikvariátní a tu má aktuálně u sebe tuším Zuzka :).


Nahoru
Profil Citovat
Lole
Předmět příspěvku: Re: Michèle Mercier: Nejsem andělská Angelika
Napsal: 06 pro 2023, 18:27
Baroni
Offline
 
Příspěvky: 133
Registrován: 31 bře 2023, 09:29
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Ouu tak to je škoda, kdyby náhodou někdo měl tak budu ráda :)


Nahoru
Profil Citovat
Zuzanka62
Předmět příspěvku: Re: Michèle Mercier: Nejsem andělská Angelika
Napsal: 16 pro 2023, 08:46
Markýzové
Offline
 
Příspěvky: 356
Registrován: 07 říj 2021, 20:37
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Lole píše: *  06 pro 2023, 18:27
Ouu tak to je škoda, kdyby náhodou někdo měl tak budu ráda :)
Mám ji, mužů půjčit, jsem z Prahy či okolí.


Nahoru
Profil Citovat
Lole
Předmět příspěvku: Re: Michèle Mercier: Nejsem andělská Angelika
Napsal: 16 pro 2023, 13:25
Baroni
Offline
 
Příspěvky: 133
Registrován: 31 bře 2023, 09:29
Kontaktovat uživatele: SZ
 
Děkuji moc za nabídku, ale nakonec jsme neodolala a knížku jsme si koupila z Knihobotu :) Ale moc díky


Nahoru
Profil Citovat
Zobrazit: Seřadit podle: Směr:
Odpovědět   Stránka 1 z 1  [ 18 příspěvků ]
Zpět na „Filmy a muzikály Angelika“
Přejít na:

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 hosti