Výstava včera mi nakonec vyšla a za sebe musím říct, že mě spíše zklamala. Čekala jsem něco jiného.
1. Vstupné bylo poměrně drahé + vstup na výstavu se platil extra oproti vstupu do ostatních prostor muzea. Kdo tedy chtěl vidět i jiné expozice, tak si zaplatil hezkých lidových 400,-, což mi za krátkodobou návštěvu přijde hodně.
2. Organizace nebyla moc dobře zvládnutá. Vstupenky na sobě měly čárové kódy, takže se jednotlivě procházelo turnikety, a hned po otevření muzea se vytvořily fronty. Vstup k výstavě byl přesně určený, ale ne udělaný pro fronty, lidi se tam štosovali a nebylo to moc příjemné.
3. Prostory taky nebyly nejšťastnější, nebo ne minimálně na začátku expozice. Tam to bylo nejméně prostorné a úzké, lidi se zastavovali u exponátů, aby si je mohli prohlédnout, tvořily se zde davy. Návštěvníci sice byli slušní, nikdo se na nikoho nemačkal, umožňovali si i fotit, ale lidí tam bylo fakt hodně a nebylo to moc příjemné.
4. Exponáty mě moc neoslnily + samotná výstava taky ne. Byla to klasická muzejní expozice, kde je věc a u ní popisek, k tomu na zdi informace o stavovském povstání, třicetileté válce, osobnostech, baroku v umění, architektuře apod. Pokud někdo o této době povědomí má, tak informace mu nepřinesly nic zásadního nového. Exponáty vycházely ze sbírek a reflektovaly přesně to, co název nabízel, tedy různé aspekty baroka u nás a v Bavorsku, nešlo ale o nic úzce specializovaného a vyhraněného, od všeho tam bylo něco. Barokní oděvy de facto jen dva, nepočítám-li divadelní kostýmy. Kromě toho různé mince, obrazy, busty, sochy, modely staveb apod. Kromě videa týkajícího se sakrálních staveb, které bylo možné poslouchat do sluchátka, nic interaktivního, takže syn se výstavou vyloženě protrpěl a k muzeu jako instituci získal odpor. I mně jako dospěláka, který ví, jak většina muzeí vypadá, to bylo trochu zklamání, myslím, že se s tím dalo vyhrát mnohem víc - dneska už muzejní pedagogika není jen zážitkovým odpolednem pro školní třídy, ale kupa výstav se dá udělat pro diváka zajímavějším a se zapojením více smyslů.
Mnohem víc se mi líbila expozice věnovaná českým dějinám, byť to bylo v podobném duchu (tedy exponát + popisek), ale bylo zde více právě těch interaktivních věcí typu krátkých filmečků, poslechu, možnosti listovat velkým kodexem, na jehož stránky byl promítán text a iluminace, možnost některé exponáty si osahat nebo vyzkoušet.
5. Katalog byl skutečně drahý na to, že nejde o odbornou monografii, ale katalog. A... katalogy byly prodané, přímo přede mnou si ho koupil nějaký cizinec, který sice stál o výtisk v angličtině, ale spokojil se aspoň s češtinou. (A ještě mě u pokladny předběhl.)
6. Fotit šlo, ale jak psala Mimi, jenom bez blesku. Většina věcí byla osvětlená bodovými zářivkami, takže na fotce byla část přesvětlená, exponáty za sklem se kvůli odrazu fotily velice špatně. Sice jsem fotila, ale většina fotek opravdu za nic stát nebude. A abych si kvůli fotkám koupila katalog za skoro 900,-, to fakt ne
.
7. Suma sumárum, myslím, že bychom o baroku udělaly zajímavější expozici nebo přednášku
.