Narodenie Honorine:
Datum narodenia Cantor:
Datum narodenia Florimond:
Moirro, já ti nevím ... s úplně přesnými daty mám problém .... no, to si zase počtete
:
Tak jednak, prosím prozraďte mi někdo, odkud pochází informace o datumu Joffreyovy popravy = 31.1. Já tohle datum zatím v knihách nenašla, asi jsem to přehlédla. Vím jen, že zahájení procesu bylo 20.1.1661, to tam psané je.
Každopádně Cantor se narodil v den Joffreyovy popravy, o tom jsem nikdy nepochybovala.
Když se A. navečer probrala z mdlob u řezníka, tak jí řeznice říkala, že hranice už dohořela a že tělo bylo spálené až ve dvě odpoledne. Pak se A. vrací do Templu a cestou, po rozhovoru s abbém, začala rodit a nechala se odvést do nemocnice. Dál to je, jak už citovala
errnie, jen v českém překladu je to trošičku jinak:
„Den ještě neskončil: ještě neodzvonili liliemi zdobené věžní hodiny Justičního paláce půlnoc a čarodějovo dítě spatřilo světlo světa.“
Pak ale následují trochu počty, které mě vedou k jinému datu, než je 31.1.
„Angelika zůstala v nemocnici jen čtyři dny.“ Ještě si ale nechává vyprat šaty, které taky musely chvíli schnout, takže bych řekla, že odešla „pátý“ den ráno. Pak se vrací do Templu a píše se:
„Kolem ní procházeli lidé se svíčkami. Z domů se linula vůně teplých palačinek. Řekla si, že musí být 2. února (Februára).“
Takže, když 2.2. beru jako den, kdy odešla, čili ne včetně, a odečtu čtyři celé dny, které tam musela přetrpět, tak mi vychází, že se Cantor narodil 28.1.1661 před půlnocí.
Pak se, po návratu z nemocnice, píše:
„Ještě několik dní žila Angelika klidně v Templu.“ Takže dejme tomu, že odtud odešla někdy v polovině února, nechala děti u Hortenzie a potulovala se Paříží .... no, neumím si to představit, ale budiž. Ale taky tam mohla zůstat až do konce února, čili do dne, kterým zažíná druhý díl (mám na mysli staré vydání Cesta do Versailles). Usuzuju podle toho, že kdybych se já toulala zimní Paříží sedmnáctého století, byť jen pár dnů, tak bych asi neměla čisté ruce ... a na začátku druhého dílu, když je o ni boj na Dvoře zázraků, se píše:
Plivl si do dlaně a napřáhl ji k ní. „Plácnem si, a je to zpečetěný.“
Ale ona si dala čisťounké ruce za záda a potřásla hlavou. „Ještě ne.“
Jak citovala
errnie, že Joffrey slíbil Bécherovi, že se sejdou „do měsíce a do dne“ a že „Měsíc končí ...“, mohlo by to znamenat, že je právě 28.2. večer, kdy Angelika sleduje za oknem hospody nenáviděného mnicha. Pak odtud odchází na Dvůr zázraků, kde je až do rána, pak jde s Nicolasem do věže, kde stráví zbytek dne a večer se vypravují zabít Béchera (čili by mělo být 1.3.). Pak se píše:
„Když druhý den ráno našli Pařížané mrtvé tělo mnicha Béchera beze stopy po nějakém úderu či zranění, vzpomněli si na slova čaroděje (.....) Nahlédli do kalendáře a zjistili, že měsíc právě uplynul.“
A pak následuje ten nápis na náhrobku, který skutečně nedává smysl. Kdyby tam nebylo napsáno „
posledního dne měsíce března (Marca)“, ale „
prvního dne“, sedělo by to úplně přesně.
Jediné, co dosvědčuje, že Bécher zemřel na začátku a ne na konci měsíce března (Marca) je jeden důležitý historický fakt –
smrt kardinála Mazarina = 9.3.1661 (mezi druhou a třetí hodinou ráno). Tato událost je v knize zmíněna až za popisem Angeličina života v Nesleský věži a je spojena s událostí, kdy Angelika našla mrtvého kejklíře a odnesla si jeho opičku Piccolo a jeho rudou masku:
„V témž okamžiku naposledy vydechl Mazarin.“ (staré české vydání Cesta do Versailles str. 67)
Takže podle mých výpočtů byl Joffrey popraven a Cantor narozen 28.1.1661, Bécher „zkapal strachy“ 1.3.1661.
Co se týče Florimonda, tam si taky nevzpomínám, že by bylo někde uvedeno přesné datum. Ale taky jsem to mohla přehlédnout, může o tom být třeba zmínka v dalších dílech, nevím. Snažila jsem se najít nějaká pojítka, jako je počet dnů či měsíců od konrétní či historické události, ale jediné, co mě napadá, je zjistit,
ve kterých měsících roku 1659 probíhala Mazarinova jednání o králově svatbě a o omilostnění price de Condé (na přání španělského krále) v Saint-Jean-de-Luz, kam se vypravil král s královnou matkou a celým dvorem. Já jsem to zatím nikde v historických análech nenašla, tak jestli to někdo z vás někde už vyčetl, tak by nám to pomohlo.
Jinak opět, jak píše
errnie, Florimond se narodil
„v plném létě, právě když se v Toulouse konaly Květinové hry...“ Že je těhotná, tak to zjistila na začátku zimy 1658. Který měsíc ale na jihu Francie představuje „začátek zimy“ mi bohužel není dost jasný. Může to být listopad/prosinec, dřív nebo později? Rodit odjela do zámečku v Béarnu, když v Toulouse začala „velká vedra“. Takže tady se zatím nemám čeho chytit, abych určila přesný den narození, fakt nevím ... prostě léto 1659. Ale asi někde přece jen bude ten květen zmíněn, když se to uvádí ve vícero osách.
Jo, a podle českého vydání
A. se bouří (str. 79) bylo Florimondovi 12 let, když odjel z Plesiss, a mělo by to být v říjnu 1671.
O narození Honoriny už jsem psala – zatím mi to vychází na červenec (júl) 1672, přesný datum ale asi nezjistíme ... a
errnie to opět potvrdila citací:
„V červenci se chtěla vrátit do Nieulského lesa a na pár dní tam v něm zmizela.“ (str. 148 č.vyd.)