Před dvěma a půl lety jsme vážně uvažovali o stěhování, a při té příležitosti - nevím, kde jsem k tomu přišla - jsem si začala plánovat přibližný vzhled dekorací v bytě. Říkala jsem si, tak takovéhle barevné ladění by měla mít ložnice. Nadchla jsem se pro to tak, že jsem si - téměř rok dopředu - začala vymýšlet, jaké záclony bych chtěla, jaké povlaky, jaké obrázky. Postupně se mé názory tříbily, měla jsem na netu odkazy na www obchody s bytovým textilem a pod. Mimo tyto aktivity mě ale při pohledu na pár úžasných pohledů napadl způsob dekorace v části bytu: koupit si rámečky a na zeď místo obrázku přiťukat ty nejkrásnější pohledy ze všech, které mi (nebo nám) něco říkají.
Manžel mi víceméně nechával volnou ruku, a tak se sny staly skutečností. Ložnice sice není lososová - prostě proto, že jsem nemohla koupit vybavení celé nové a tak máme žlutý lakovaný nábytek, barva výmalby tudíž nemůže být růžová. Ale v koutku ložnice zbylo místo na toaletku, a nad toaletkou... jsou jedny z nejkrásnějších pohlednic květin. Chodba lososová ale je, vybrala jsem odstín, který se hodí k naší předsíňové stěně. A nad komodou jsou opět pohlednice, tentokrát z míst, která máme rádi - úžasný západ slunce nad Karlovým mostem, lososově růžový interiér našeho oblíbeného zámku, nejkrásnější pohlednice z našeho současného bydliště...
Při tomhle úžasném budování došlo k tomu, že jsem začala kupovat nové a nové pohlednice - nejen už na poslání někomu k narozkám, ale přímo sobě. Za ty dva tři roky se mi to tak zalíbilo, že dneska neminu papírnictví, abych se nešla podívat, jaké mají pohledy
Teď jsem necelé tři týdny po operaci žlučníku. Zatímco se kurýruju, snažím se také nabrat další síly na péči o naše postižené dítko - procházíme krizí, a musím přiznat, že jsem na pokraji svých duševních sil. Asi si člověk musí tak trochu nabít nos; projít si peklem, aby si začal vážit i nejnepatrnějších roztomilých drobností, i nejnepatrnějších chvilek štěstí. Znovu jsem začala vidět věci, které jsem už hezkých pár let neviděla. Radovat se z drobností, z úplně maličkých chvilek klidu a spokojenosti. Moje mamka mi třeba do nemocnice přinesla blok a pastelky, že jsem si kdysi ráda kreslila. A pak jsem potkala jednu knihu pro zamyšlení a potěšení - zaměřenou na rodičovství: jako ilustrace byly použity dětské kresby. A já dostala hroznou chuť kreslit úplně obyčejné kytky, srdíčka a hrady, jako když jsem byla malá holka.
Při tomhle hledání jsem jednou spokojeně listovala Toulouskou svatbou - a zakoukala jsem se na pohlednici, kterou jsem si do ní vložila jako záložku. A v tu chvíli mi to došlo - ta luxusní kytice růžových růží se saténovým srdíčkem přesně pasovala na děj tohoto dílu! Pro zajímavost jsem si prošla svou sbírku pohlednic, a viděla jsem ještě další podobnosti s dějem v Angelice. Okrové růže v obyčejném květináči s elegantně naaranžovanou snítkou sena přesně vyjadřovaly Angeličin život v hospodě u Kokrháče. Růžové růže, červená gerbera a růžové perly na smetanově bílém saténu mi zase připomněly Angeličin život u králova dvora.
A tak si teď při každé vycházce zaběhnu do (různých) papírnictví. Pokaždé narazím na pohlednici, která vystihuje v mých očích kus děje románu o Angelice. Jistě, dřív jsem do čtené knížky založila kus papíru vytrženého z bloku. Ale Angelika je tak nádherné dílo, že mi stojí za to, abych spojila dvě ze svých vášní - každý díl Angélique L'Intégrale bude mít svou záložku korespondující s dějem