Co (mimo Angeliky) sledujete?

Stránka 4 z 5  [ 222 příspěvků ]
Klikněte pro přechod na stránku… « 1 2 3 4 5 »
Autor Zpráva
PenelopaW
Předmět příspěvku: Re: Co (mimo Angeliky) sledujete?
Napsal: 19 čer 2025, 14:40
Moderátor

4poziom.slask.pl

Budu muset víc popřemýšlet a zapátrat v paměti, ale mně jako první letní filmy vyskočila série Slunce, seno - ačkoli ten třetí díl se mi nelíbil a nejraději mám druhý :). Možná je to tím, že se snímky samy o sobě odehrávají v létě, ale úplně cítím takové to prázdninové vedro, vůni sena... a to jsem jezdila na prázdniny do úplně jiného typu vesnice v rámci ČR :).

Co se léta týče, mám ho spíše spojené s konkrétními knihami, které si zpravidla za nějaký čas vždy v létě čtu. Třeba taková Chata v Jezerní kotlině od Foglara.

Jinak Zdivočelou zemi jsem sledovala první sérii, pak to už na mě byla velká depka. Autor byl jednou hostem dr. Rokoského na fakultě v rámci rozhovorů s pamětníky 50. let.

Precious
Napsal: 25 čer 2025, 13:39
Královská rodina

PenelopaW píše: *  19 čer 2025, 14:40
Budu muset víc popřemýšlet a zapátrat v paměti, ale mně jako první letní filmy vyskočila série Slunce, seno - ačkoli ten třetí díl se mi nelíbil a nejraději mám druhý :). Možná je to tím, že se snímky samy o sobě odehrávají v létě, ale úplně cítím takové to prázdninové vedro, vůni sena... a to jsem jezdila na prázdniny do úplně jiného typu vesnice v rámci ČR :).

Co se léta týče, mám ho spíše spojené s konkrétními knihami, které si zpravidla za nějaký čas vždy v létě čtu.

ja to mám asi rovnako ako Ty, Penelopa. Slunce, seno, ... môžu hrať v TV aj v zime, ale skrátka tá atmosféra leta tam je. Ale ako píšeš ďalej, ja som tiež skôr knižný ako TV typ.

Ale je zaujímavé, že moja fascinácia filmami o Angelike sa začala jedného netradične horúceho augusta dávno v 90. rokoch. Vonku bolo okolo 32 stupňov, na tie časy jav, ktorý sa vyskytoval počas leta raz-dvakrát za sezónu, a ja som konečne uvidela prvé diely Angeliky, lebo som si mohla požičať videokazety. Dovtedy som vždy videla v TV tak posledné dva diely a hoci som už mala za sebou prečítané "európske" diely, Angelikiným filmovým dospievaním a láskami s Joffreym a Filipom som bola nepoznačená. Dosť ma to vtedy emocionálne zasiahlo, bola som v citlivom veku :) Takže Borderieho Angelika už navždy v mojej hlave bude zapísaná s augustovými horúčavami v malom byte na sídlisku...

S letom u starých rodičov sa mi spája skôr vôňa vzduchu. Také to typické letné ráno, keď ešte nie je horúco tak veľmi, aby sa zo vzduchu vyparila všetka vzácna vlhkosť, ale zasa nie tak skoro, aby bolo chladno. Ale úplne sa viem vžiť do pocitov vás ostatných a predstaviť si vaše letá s filmami a seriálmi!

“We're fickle, stupid beings with poor memories and a great gift for self destruction.” Suzanne Collins, Mockingjay.

AnastaziaRodo
Napsal: 25 čer 2025, 17:47
Rytíři

.Precious: ... Borderieho Angelika už navždy v mojej hlave bude zapísaná s augustovými horúčavami v malom byte na sídlisku...

Je zvláštní, jak atmosféra často provází četbu určité knihy dlouhá léta. Já mám s prázdninami a létem spojené Tři mušketýry. Bylo mi asi 11-12 a objevila jsem v dědečkově knihovně krásné staré vydání prvních dvou dílů. Byl to překlad Jar. Vrchlického s původními ocelorytinami. Seděla jsem ve velkém ušáku z 30. let, v němž babička vždycky háčkovala metry záclon, a uchváceně jsem četla o dobrodružstvích čtyř přátel. Sledovala jsem jejich zápasy s kardinálem Richelieu, výpravu do Anglie za královniným závěsky /původní překlad, žádné přívěsky/, obdivovala mladého d´Artagnana a uctívala Athose. Venku bylo krásně, teplo, ale já jsem se nedala od svých mušketýrů odtrhnout. Ještě dnes si dobře pamatuji, jak mě babička posílala ven:..."ty se z toho čtení jednou zblázníš." Zpětně si uvědomuji, jaká to byla idyla, bez počítačů a bez děsivých zpráv v médiích.
Angelika mě postihla o několik let později, když jsem viděla první díl Markýzy andělů. Věděla jsem, že jdu na historickou romantiku, ale byla to přímo rána do vazu. Ten Joffrey! Ta sladká Angelika! Vyprávění, které bylo jako doopravdy. Film jsem viděla někdy na podzim, byla jsem v prvním ročníku na gymplu. Bylo chladno a pršelo. Nedalo se dělat nic moc jiného než jít do kina. Druhý den jsem simulovala nachlazení a zůstala doma, protože jsem prostě nemohla jít do školy. Přehrávala jsem si filmové scény, vstupovala do děje a samozřejmě hrála Angeliku. Teprve po několik dnech jsem se "uzdravila" a byla schopná myslet taky na něco jiného. Ale už vždycky si budu pamatovat, jak matika, čeština i můj milovaný dějepis musely ustoupit před Angelikou. Později jsem četla skoro všechny díly, s vyjímkou posledních, které podle mne už příběh jenom rozmělňují a natahují.
Takže jako Precious a PenelopaW mají Slunce, seno ... - pro mě jsou léto Tři mušketýři a podzim moje mladé já s Angelikou.

Precious
Napsal: 23 črc 2025, 13:30
Královská rodina

Anastazia, to je nádherný príbeh! :ach: Hlavu kvôli Angelike som častokrát mala viac v oblakoch ako na zemi, ale aby som kvôli tomu vynechala školu, nie, takto ďaleko to nikdy nezašlo :D to by som si nemohla dovoliť. Vďaka za zdieľanie! :prayer:

Ináč keď už hovoríme o letných filmoch, práve minulý týždeň som si uvedomila, že s letom sa mi spája aj séria o Vinnetouvi zo 60. rokov. Podobné farebné, hrdinsko-romantické filmy s nezabudnuteľnou hudbou ako Borderieho Angelika. Ale to sa týka skôr posledných dekád, stále tieto filmy opakujú v lete.

“We're fickle, stupid beings with poor memories and a great gift for self destruction.” Suzanne Collins, Mockingjay.

Lole
Napsal: 24 črc 2025, 18:20
Hrabata

Jé to je hezké děvčata, jsem ráda že taky máte podobné nostalgické vzpomínky.. :) Tak ono je léto takový čas na odpočinek. Nebo minimálně v tom dětství pro mě byl. Děkuji vám za sdílení, člověk se úplně do některých věcí vžil. Třeba při detailech co se týče toho ranního vzduchu :)
A líbí se mi otevřenost s tím, že si předstírala nemoc :D Jsem ráda, že nejsme jediná kdo z těch knih byl úplně mimo. Já sem občas simulovala abych nemusela do školy a mohla si doma číst.. podstatě cokoliv.

mimi
Napsal: 24 črc 2025, 19:17
Královská rodina

Taky si ráda zavzpomínám na letní dobu v dětství a mládí.
Teď dávala ct film Železná maska s J. Maraisem a Cartouche s Belmondem.
Dívala se některá z Vás?
No Vinetou ten taky patří k létu.
Co se čtení týká, já v dětství a mládí bývala často nemocná.
Tak jsem četla co se dalo. Bohužel tehdy sehnat Angeliku v knihách, to nešlo. Jo, to by se četl jeden díl za druhým.

PenelopaW
Napsal: 01 srp 2025, 12:04
Moderátor

Vinnetoua sleduje tchán, který na těch filmech vyrůstal, a přibral k tomu i vnuka :).

Angelik v tv poběží znovu v srpnu, všechny díly hezky postupně.

Budu se opakovat, mě filmy okouzlily někdy ve 13 letech, zjistila jsem, že máma má doma knihy (ona sama je nejprve četla ve slovenštině - ale asi se jí to líbilo, jinak by nepořizovala č. vydání :) ) a pustila se do čtení. Na rozdíl od kamarádky, která to četla se mnou a propadala kvůli tomu ve škole, rodiče mi čtení nezakazovali. Já si tedy přímo na Angeliku nehrála, ale sledovala jsem filmy jako uhranutá, kreslila si do skicáku hrdinčiny outfity a hrála si na Angeliku s Barbie panenkou. Tehdy se mi taky podařilo sehnat ve starém obchodním domě Ještěd, který už nestojí, dvě panenky dětí od Mattela s parádním hárem coby Florimonda a Honorinu. Cantora jsem pořídila až po x letech, je to už jiný typ panenky, není podobný těm původním. Maminka mi na panenku šila šaty, po vzoru filmů mi ušila košili s fižím pro Kena / Hosseina :). Každopádně z knih mě už tehdy nejvíc sebral Desgrez, scéna s milováním na mostě byla WOW pro moji rozvíjející se sexualitu :D .

Sob
Napsal: 02 srp 2025, 19:40
Markýzové

Série filmů Angelika začíná na prima Max dnes ve 20.00.

Sob
Napsal: 03 srp 2025, 23:22
Markýzové

Dívá se někdo na historický seriál Hunyadi – Vzestup Havrana ? https://www.ceskatelevize.cz/porady/165 ... p-havrana/

mimi
Napsal: 04 srp 2025, 10:38
Královská rodina

Sob píše: *  03 srp 2025, 23:22
Dívá se někdo na historický seriál Hunyadi – Vzestup Havrana ? https://www.ceskatelevize.cz/porady/165 ... p-havrana/
Tak na seriál se dívám a připadá mi to chvíli jako turecká telenovela. Je to natočeno tak, aby podle mě přilákalo co nejvíce diváků. Nechybí nahé scény a lesbické motivy. Hodnocení na ČSFD to má různé, někdo dává odpad a někdo to chválí. Mě teda bouchlo do uší, jak jmenují budoucího Zikmundová zetě Albertem, jmenoval se Albrecht.
Snažila jsem se rešeršovat, protože je zde i souvislost s našimi dějinami. Hunyadiho syn Matyáš Korvín se na krátkou dobu stal zetěm Jiřího z Poděbrad a později byl částí českého panstva zvolen českým králem.
Dočetla jsem se na Wikipedii, že Hunyadiho žena Alžběta ovládala zbraně. Dívky v té době byly cvičeny ve zbrani, protože ženy zůstávaly na hradech samy nebo jen s malou posádkou. V této neklidné době bylo třeba, aby se uměly bránit.
O Hunyadym se píše i v románu Bratrstvo od Aloise Jiráska. Píše se zde také o bitvě na Slovensku u Lučence 7.9.1451, kde ho porazilo mnohem méně početnější vojsko Jana Jiskry z Brandýsa. Ve vojsku bojovali bratříci, to byli takoví pokračovatelé husitu. Bojovníci to asi byli dobří.
Jsem zvědavá, jestli to bude i v seriálu. Jan Jiskra z Brandýsa hájil zájmy ovdovělé dcery Zikmunda Lucemburského Alžběty a jejího syna Ladislava Pohrobka.
Druhá manželka Zikmunda Barbora Celjská se po jeho smrti, kdy dožívala na Mělníku, věnovala alchymii. Je to asi jediná historický doložená alchymistka v Čechách. :scientist:

Sob
Napsal: 04 srp 2025, 13:14
Markýzové

Ze seriálu Hunyadi jsem zatím jsem zatím na rozpacích.

mimi
Napsal: 04 srp 2025, 22:51
Královská rodina

Sob píše: *  04 srp 2025, 13:14
Ze seriálu Hunyadi jsem zatím jsem zatím na rozpacích.
Tak tyto další dva díly se mi líbily ještě míň než ty předchozí. Alžběta, dcera Zikmunda, porodila celkem 4 děti svému muži. Když se Albrecht nakazil úplavicí, tak čekala čtvrtého syna Ladislava, který se narodil po otcově smrti, proto mu říkali Pohrobek. Vdávala se ve 13 letech a tady vypadá a chová se jako zkušená kurtizána.

Sob
Napsal: 06 srp 2025, 15:25
Markýzové

Dnes ve 20.00 vysílá Čt 2 film Jana Eyrovová (1996) https://www.csfd.cz/film/20056-jana-eyrova/prehled/
Moje oblíbené filmové zpracování Jany Eyrové bylo natočeno v 2011 https://www.csfd.cz/film/273517-jana-eyrova/prehled/
Vzpomínáte si na český seriál Jana Eyrovová s Martou Vančurova v hlavní roli ? https://www.csfd.cz/film/106104-jana-eyrova/prehled/ I ten mám velice ráda.

mimi
Napsal: 06 srp 2025, 15:52
Královská rodina

Tak knihu jsem četla několikrát a viděla různé filmy i seriály.
Film z roku 1996 se mi moc nelíbí. Představitel pana Rochestra neodpovídá mým představám.
Na černobílý seriál s Martou Vačurovou a Janem Kačerem si pamatuji. Seriál má docela hezkou tajemnou atmosféru díky černobílém zpracování.

moirra
Napsal: 06 srp 2025, 16:40
Moderátor

Janu Eyrovú mám rada. Tajomný pán Rochester má tak trochu niečo z Joffreya. :scar: :mask:

Videla som už rôzne sfilmovania aj série, okrem ted toho Českého - musím ho niekde nájsť pozrieť. :roll:

už som niečo našla: Jana Eyrová 1+2, ČSSR, 1972 (Jane Eyre)

https://www.youtube.com/watch?v=AFYCi5RzCTo

https://www.youtube.com/watch?v=xrC113UCvjw

Ano aj moja obľúbená je z roku 2011: :!: POZOR SPOILER UKÁŽKY Z FILMU :!:

https://www.youtube.com/watch?v=tLuv2uPDO7M

Pre tých čo by si chceli precvičiť Angličtinu, dajú sa zapnúť aj titulky:

CHARLOTTE BRONTE Jane Eyre 1997 celý film vo vysokom rozlíšení

https://www.youtube.com/watch?v=pOgCsSn1kNg

Tých sfilmovaní je milión a jeden: https://en.wikipedia.org/wiki/Adaptations_of_Jane_Eyre

Títo herci hrajú dobre ale sú moc starí podľa mňa (hovorí stará baba :la-polak-fun: )

https://www.youtube.com/watch?v=9M-7ET9zkf4

Timothy Dalton je hodne pekný pán RochestEr - rovnako ako bol fešný Rhett v pokračovaní Scarlett :ach:

https://www.youtube.com/watch?v=HcJnd2ICywA

máte to tu aj česky: https://www.youtube.com/watch?v=13bmeyEj_n0

[ img ]

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄

mimi
Napsal: 06 srp 2025, 17:02
Královská rodina

https://www.bing.com/videos/riverview/r ... ORM=VRDGAR
odkaz na český seriál jsou to všechny díly.

Timothy Dalton se na pana Rochestra hodil. Jako Ret v pokračování Scarlett se mi také líbil. :agree:

Ještě odkaz na film z roku 1943 s Orsonem Welsem. Také ho kdysi televize dávala. Mě to přišlo trochu takově hororově laděné, ale už si to moc nepamatuji.
https://www.bing.com/videos/riverview/r ... FORM=VRDGA

Sob
Napsal: 09 srp 2025, 23:23
Markýzové

Sledujete český seriál Chlap ? Byl natočen podle italského seriálu Doc - nelle tue mani. U nás se originál vysílal pod názvem Návrat do života. https://www.csfd.cz/film/1133014-chlap/prehled/
https://www.csfd.cz/film/840855-navrat- ... a/prehled/
Ukazuje divákům, že vždy možné začít znovu, přestože je to těžké. To se mi na něm líbí.

PenelopaW
Napsal: 11 srp 2025, 09:00
Moderátor

mimi píše: *  06 srp 2025, 17:02
Timothy Dalton se na pana Rochestra hodil. Jako Ret v pokračování Scarlett se mi také líbil. :agree:
Daltona mám teď na hodně dlouho zkaženého seriálem 1923, kde hrál fakt nechutného chlápka. Beskrupulóznost při snaze vydělat co nejvíc bych mu i odpustila, ale ty postelové scény byly moc...

Na doporučení Terezy jsem začala sledovat seriál Yellowstone, který jsem si v polovině proložila prequely 1883 a 1923. Díval se také někdo?
Sob píše: *  09 srp 2025, 23:23
Sledujete český seriál Chlap ?
Seriál znám jen podle jména, zaujalo mě to téma, ale zatím jsem se k němu nedostala.

Precious
Napsal: 12 srp 2025, 13:25
Královská rodina

Ja som si minulý týždeň na Netflixe pozrela detektívnu minisériu zo súčasnosti pod názvom "Untamed", naši novinári to preložili ako "Živel", keď to chválili ako aktuálny hit Netflixu. Očakávala som od toho trochu viac, je tam nejaké to klišé, ale príroda a zábery na ňu sú nádherné plus hlavnú úlohu hrá Eric Bana. Kto ste ho videli ako Hektora v "Tróji" z roku 2004 (kde hral Brad Pitt Achilla a Orlando Bloom Parisa), nemôžete ho nemilovať, aj keď má už o nejakých tých dvadsať rokov viac :ach: :ach: :ach:
Seriál má šesť dielov a hoci premiéru mal teraz v júli, už bola "odklepnutá" druhá séria. Trailer s českými titulkami tu:

https://www.csfd.cz/film/1677662-zivel/prehled/

Môj manžel začal pozerať nejaký český seriál, kde sa hlavný hrdina zo súčasnosti dostáva do roku 1982. Neviem, ako sa to volá, ale keď každú chvíľu počujem "soudruhu", otvára sa mi nožík vo vrecku. :devil: Hrá tam zrejme aj Trojan. Viete, ako sa to volá?

PenelopaW
Napsal: 12 srp 2025, 22:35
Moderátor

To bude Svět pod hlavou, hraje v tom Neužil a natáčelo se to hodně v Ústí. Mně se to líbilo :).

Sob
Napsal: 22 srp 2025, 19:31
Markýzové

Dnes ve 20.00 vysílá Čt 2 francouzskou komedii Nedotknutelní a zítra ve 20.00 vysílá Nova cinema francouzskou komedii Co jsme komu udělali ?

moirra
Napsal: 23 srp 2025, 13:04
Moderátor

Obidve tieto komédie zbožňujem. Sú proste geniálne. :ok:

Co jsme komu udělali?

Nápad na film sa zrodil v hlave režiséra Philippa de Chauverona pri čítaní novín. Narazil na článok, v ktorom sa uvádzalo, že vo Francúzsku je 20% manželstiev, v ktorých sú partneri rôzneho pôvodu alebo vyznania. V iných krajinách sú to sotva 3%.

Claude a Marie Verneuilovi jsou svým založením provinční milovníci staré dobré Francie, silně věřící katolíci a ve svém okolí patří mezi vážené občany. A také mají čtyři dcery: Isabelle, Odile a Ségolène a Laure. Při jejich výchově se vždy snažili uplatňovat spíše konzervativní metody a snažili se jim vštípit ty správné hodnoty – tedy ty jejich. Dnešní doba ale Verneuilovy konfrontuje s mnoha věcmi, které rozhodně nejsou podle jejich gusta, například s multikulturní nebo náboženskou tolerancí a s podobnými dnešními výmysly. Přesto se Verneuilovi skoro pokaždé přinutí tyto změny chápat, i když jim mnohdy připravují těžké životní zkoušky. A tak také museli postupně spolknout tři svatby, které rozhodně nebyly podle jejich ideálních představ. První dcera si totiž vezme muslima, druhá Žida a třetí se vdává za Číňana. Zkuste si potom představit, jak vypadá v této sestavě velké rodinné setkání na Vánoce. Jedinou a poslední nadějí na „opravdovou" svatbu v kostele mají u nejmladší dcery, která, haleluja, potkala Charlese, spořádaného katolíka. Jenže...

https://www.youtube.com/watch?v=Oebei1CM3fw

Geniálna zábavka! :D Aj pokračovania sú celkom fajn.

Nedotknutelní

Pričom film Nedotknutelní (tento názov má zrejme evokovať kastový systém)
bol inšpirovaný skutočným príbehom. V skutočnom živote bol opatrovateľom Alžírčan. čitala som aj Interview s nim vo Viedenských novinách. On bol predtým zlodej čo vykrádal bohaté domy.

https://www.youtube.com/watch?v=Oebei1CM3fw

Ochrnutý a bohatý aristokrat Philippe si za svého nového opatrovníka vybere Drisse, živelného mladíka z předměstí, kterého právě propustili z vězení. Jinými slovy - najde si na tuto práci tu nejméně vhodnou osobu. Podaří se jim však propojit nemožné: Vivaldiho a populární hudbu, serióznost a žoviální vtípky, luxusní obleky a tepláky. Bláznivým, zábavným, silným, neočekávaným a hlavně „nedotknutelným“, přesně takovým se stane jejich přátelství… Komedie s dramatickou zápletkou o tom, že ani od krku po prsty u nohou nepohyblivý člověk odkázaný na pomoc druhých, nemusí ztratit smysl života. A o tom, že i nejméně pravděpodobné spojení melancholického multimilionáře a extrovertního recidivisty může humorně zapůsobit na diváka a může se z něj stát kasovní trhák.

Akurátik že ja som si vo filme, hoci som ho videla viackrát, vôbec nevšimla že by to bol nejaký recidivista čo by vyšiel z väznice, ako sa nám snažia vysvetliť v tomto texte. Na mňa to pôsobilo že to bol dlhodobbo nezamestnaný ktorý ani o prácu záujem nemal. že by som niečo prehliadla? :roll: A tiež som si nevšiml že by hlavný protagonista filmu bol vo filme aristokrat. Ale v skutočnom živote bol. Tento žil v nádhernom paláci v Paríži Hôtel de Longueuil. Proste v dome aký by jeho neskorší opatrovateľ najradšej vykradol. Angelikologicky sa takto dostáva zlodej z dvora zázrakov do šľachtického paláca ako opatrovateľ. Ja vždy hovorím že život píše oveľa šialenejšie príbehy ako čo dokáže vymyslieť spisovateľ.

Predlohou na film bol skutočný životný príbeh aristokrata a výrobcu šampaského menom Philippe Pozzo di Borgo. Videla som o tých dvoch dokumentárny film. POZOR SPOILER

https://www.youtube.com/watch?v=__cXjioD6M0

toto je článok z Wiener Zeitung - Interview z Alžískym opatrovateľom - sú z Filipom dodnes najlepší priatelia a vraví že 10 rokov z Filipom čo ho opatroval prešlo ako v bláznivom sne - ak máte záujem o skutočný príbeh, upozorňujem že dnes si každý už môže priamo v browseri zapnúť automatický prekladač. :wink:

Abdel Sellou sa narodil v roku 1971 v Alžíri a vo veku štyroch rokov prišiel do Paríža, kde ako teenager čoskoro skĺzol na zlé chodníčky. Po pobyte vo väzení ho milionár Philippe Pozzo di Borgo zamestnal ako opatrovateľa – to bol začiatok priateľstva, ktoré zásadným spôsobom zmenilo Sellouov život.

https://www.wienerzeitung.at/h/abdel-sellou

Hôtel de Longueuil - ak som správne pochopila Filip ho v roku 2010 predal prezidentovi Gambie. Teraz žije v Maroku a Abdul, ktorý žije doma v Maroku a má vlastnú firmu ho tam často navštevuje. Filip sa znovu oženil a má dve adoptívne dcérky.

L’hôtel de Longueuil, tiež zvaný Hôtel de Maisons na ulici 51 rue de l’Université, patril rodine aristokratov Pozzo di Borgo.

https://fr.wikipedia.org/wiki/H%C3%B4tel_de_Maisons

https://paris-promeneurs.com/l-hotel-de ... tel-pozzo/

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poznámka pod čiarou: Takéto hoteli v Paríži, vo Viedni a iných mestách ešte stále z veľkej časti obývajú boháči a aristokrati. V Taliansku napríklad sú aj dnes pri peniazoch tie isté rodiny ktoré pri nich boli už v 13,14,15 storočí. Taliani si kedysi v postate kúpili Francúzsko, keď toto kvoli vojnám bolo absolutne bankrot. Medicejski zbohatli na dlhových vojenských úpisoch a preto bola Katarina Medicejská pre kráľa Francie dobrá partia - potrebovali peniaze. Medicejski a Borgiovci a im podobní, to vám boli pápežské rodiny ako keby ich vyslalo samotné peklo. :priest: :devil: Vojny sú čas keď bohatí ryžujú ešte viac bohatstva a chudobní to platia. (chudobou a životmi) Nič sa nezmenilo.

Sob
Napsal: 23 srp 2025, 15:16
Markýzové

Pardon oprava komedii Co jsme komu udělali ? vysílá Nova cinema až v sobotu 30.srpna ve 20.00

mimi
Napsal: 23 srp 2025, 15:19
Královská rodina

Dnes ve 20.OO hod na ct 2 film s Jeanem Maraisem Sedm mužů a jedna potvora.
Režie Bernard Borderie, který natočil Angeliku.

Dva kapitáni Bonapartovy armády, přátelé a rivalové Dorgeval a Duprat, přijíždějí do Itálie jako dobyvatelé a vstupují do opuštěného panského sídla. Tam se na zámku svého otce k smrti nudí úchvatná italská hraběnka Carlotta, která ve „zvědavých" obavách očekává příchod Francouzů. Carlotta se převlékne za služebnou a podstrčí kapitánům omamené víno. Když se Dorgeval a Duprat druhý den probudí, zjistí, že vojsko pokračuje v cestě a jim hrozí, že budou prohlášeni za dezertéry. Přinutí Carlottu, aby vzala svůj vůz a odvezla je k francouzské armádě. Cestou nabírají další zbloudilé francouzské vojáky. Brzy se mezi francouzskou a rakouskou linií objeví sedm mužů, kterým se naše rozmarná a záletná Carlotta neustále vysmívá. Dorgeval a Duprat pochopí manévry krásné „potvory“ a rozhodnou se oplatit jí stejnou mincí... Lehká místy až lechtivá komedie rozhodně nenaléhá na historickou přesnost, jen chce diváky pobavit a my si touto komedií připomeneme osobnost francouzského filmu Jeana Maraise. (Česká televize)

https://www.csfd.cz/film/36708-sedm-muz ... na-potvora

Sob
Napsal: 31 srp 2025, 20:11
Markýzové

Dnes ve 20.30 začíná Hunyadi na slovenské jednotce

Sob
Napsal: 01 zář 2025, 15:37
Markýzové

Dnes ve 21.35 vysílá Čt 2 rakouský film Králové hor https://www.csfd.cz/film/367705-kralove-hor/prehled/

Sob
Napsal: 06 zář 2025, 19:52
Markýzové

Dnes ve 20.00 vysílá Nova cinema Co jsme komu udělali ? 3 a ve 21.20 vysílá Čt 1 dokument Šedesat sezón Libuše Švormové

mimi
Napsal: 07 zář 2025, 09:28
Královská rodina

Na dokument Šedesát šest sezón Libuše Švormové jsem se dívala. Oslavila nedávno 90 let a je pořád činorodá a aktivní. Je to velice sympatická, milá
a elegantní dáma. Dokument se věnuje hlavně jejím divadelním rolím, ale jsou zde i ukázky z filmů, seriálů a televizních inscenací. Ona dabovala spoustu filmu, ale dabing Angeliky je prostě spojen s jejím jménem. V dokumentu je také krátce připomenut. Dříve se dabingu věnoval čas, a proto měl výbornou úroveň.

Sob
Napsal: 08 zář 2025, 19:00
Markýzové

Dnes v 21.45 vysílá Čt art dokument o románu Na Větrné hůrce a ve 22.30 vysílá Čt 2 film Bídníci (1978)

Sob
Napsal: 13 zář 2025, 21:26
Markýzové

Sleduje ještě někdo reprízu minisérie Marie Terezie ?

Sob
Napsal: 13 zář 2025, 23:48
Markýzové

Zítra v 10.20 je na Noe premiéra dokumentu o Kostelním Vydři https://www.tvnoe.cz/index.php/porad/43 ... hramy-2025 Je to barokní klášter, tak se k našemu tématu celkem hodí

Precious
Napsal: 19 zář 2025, 13:19
Královská rodina

Sob píše: *  13 zář 2025, 21:26
Sleduje ještě někdo reprízu minisérie Marie Terezie ?
Kedy to ide? A koľko som už premeškala? :cry:

Ináč keď už spomíname fantastickú komédiu "Čo sme komu urobili?" (a jej pokračovania), z podobného súdka je aj toto:
https://www.csfd.cz/film/481573-srdecne ... e/prehled/

Hlavné úlohy hrajú otec a židovský zať z "Čo sme komu urobili?" a ide o to, ako veľký ľavičiar v podaní Christiana Claviera vyhlasuje, že nemá problém s menšinami v modernom Francúzsku a tvrdí, že si ich pokojne zoberie aj k sebe domov. A keď mu na dvere zaklope partia Cigánov, pardón, Rómov, zábava začína... Clavier je skvelý komediálny herec, určite ste videli aj "Návštevníkov" z 90. rokov, kde hral spolu s Jeanom Renom stredovekých obyvateľov, ktorí uviazli počas cestovania časom v roku 1992. :D

moirra
Napsal: 19 zář 2025, 23:01
Moderátor

Precious píše: *  19 zář 2025, 13:19
Clavier je skvelý komediálny herec, určite ste videli aj "Návštevníkov" z 90. rokov, kde hral spolu s Jeanom Renom stredovekých obyvateľov, ktorí uviazli počas cestovania časom v roku 1992. :D
Návštevníci je môj obľúbený film. :ach: Na pripomenutie a na zasmiatie moje obľúbené scény:

Kúpanie: celá fľaša tej drahej voňavky hahaha :ok: :slzici:

https://www.youtube.com/watch?v=KOPd8NkRcHU

Saracén:

https://www.youtube.com/watch?v=CL_EmaxRBCE

Večeře

https://www.youtube.com/watch?v=uFoOaZn3IyQ

Sob
Napsal: 19 zář 2025, 23:09
Markýzové

Precious, Miniserii Marie Terezie vysílá Čt 2 v sobotu ve 20.00. Promeškala jsi 2 části. Díky za tip na komedii.

moirra
Napsal: 20 zář 2025, 13:16
Moderátor

Láska versus politika. Co všechno musí budoucí nejmocnější žena Evropy obětovat pro získání a udržení císařské koruny?

Po dvou letech se na obrazovku veřejnoprávní televize vrátila minisérie o Marii Terezii. Novými dvěma díly navázala 1. a 5. ledna na dvoudílný film z roku 2018. (...)Zatímco v prvních dvou dílech se scénář zaměřil na zhruba desetileté období ze života mladinké princezny a líčil její cestu na trůn, nyní přibližuje složité období válek o rakouské dědictví, kdy se rozhoduje o budoucnosti habsburské říše.
https://www.novinky.cz/clanek/kultura-f ... e-40308907

Tu sa to dá prehrať:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/112 ... e-terezie/

tuto všetkých 5 dielov

https://www.ceskatelevize.cz/porady/112 ... e-terezie/

Zujímavé že mne to ide pustiť aj bez zapnuti VPN. Možno preto že to je koprodukcia bývalej Monarchie! :king:

Inak je to aj na ČT EDU - výchovnom vyučovacom českom kanáli

https://edu.ceskatelevize.cz/porad/marie-terezie

haha: proč sem se domnívala že je chytré mít syny? :slzici:

Inak Mária Terézia milovala Bratislavu a často sa tam zdržiavala

Bratislavský hrad za Márie Terézie

https://www.aktuality.sk/clanok/843589/ ... e-terezie/

[ img ]

možete sa pracovnými listami hneď aj vyskúšať z dejín. Mňa zaujala tá školská reforma - ktorú sme tu na fore už spomínali.
https://angelique.cz/phpBB321/viewtopic ... 981#p34981

video k pracovnému listu celkom dole.
Vidím že bratia Češi nestratili humor ani pri vyučovaní, český lev ako učiteľ je boží. :mrgreen:

https://edu.ceskatelevize.cz/pracovni-l ... st-zs.docx

Sob
Napsal: 23 zář 2025, 22:34
Markýzové

Zítra ve 20.00 vysílá Prima Max film Žít po svém s Redfordem. https://www.csfd.cz/film/92358-zit-po-svem/prehled/

moirra
Napsal: 24 zář 2025, 15:02
Moderátor

Claudia Cardinaleová zomrela vo veku 87 rokov - určite budú teraz dávať jej filmy. Zomrela v Nemours neďaleko Paríža, kde dlhé roky žila. Taliani ju prezívali "La Cardinále" čo znamená Kardinálka (podobne ako bol Mazarin kardinálom) :priest:

V nemecky a francúzsky hovoriacich krajinách dnes večer dávajú Film Cartouche aj dokumentárny o Claudii na ARTE

https://www.arte.tv/de/guide/

[ img ]

pripomínam komédiu Cartouche. Ten film nám slúžil ako predloha k fikciám ktoré nájdete tuto v sekcii zábavy:

V nádhernej Claudii Cardinale, ktorá ma vo filme Cartouche dokonalý šílený trpitivý vkus na outfity aj interiery
- sa našla úplne dokonalá Polačka. :la-polak-fun:

https://angelique.cz/phpBB321/viewtopic ... 798#p22798

Talianska herečka sa narodila 15. apríla 1938 v La Goulette v Tunisku. Jej otec pochádzal zo Sicílie, matka mala francúzsko-taliansky pôvod, rodina však už štvrtú generáciu žila v Tunisku. Vyštudovala lýceum a než sa stihla pripraviť na učiteľskú dráhu, vyhrala v roku 1957 miestnu súťaž krásy.
Cardinale mala silné väzby na Tunisko. Narodila sa v Tunise ako dcéra sicílskych emigrantov a vyrastala v trojjazyčnom prostredí, kde sa hovorilo francúzsky, arabsky a sicílsky. Svoje detstvo v tejto severoafrickej krajine filmová diva raz opísala ako „zlatý vek“ plný „magických okamihov“. V jej rodnej krajine sú na ňu hrdí: V La Goulette, predmestí Tunisu, kde sa Cardinale narodila, bola v roku 2022 v jej prítomnosti slávnostne pomenovaná ulica po nej. Ako 17-ročná bola zvolená za „najkrajšiu Talianku v Tunise“ a vyhrala cestu na filmový festival v Benátkach. V Benátkach upútala pozornosť viacerých režisérov.
Tam budúcu herečku objavil producent Franco Cristaldi, ktorý s ňou podpísal sedemročnú zmluvu.

Cardinaleová si zahrala vo filmoch Rocco a jeho bratia (1960), kde bol jej hereckým partnerom Alain Delon, alebo v romantickej historickej komédii Cartouche, kde pre zmenu vytvorila pár so Jeanom-Paulom Belmondom.

[ img ]

Sob
Napsal: 24 zář 2025, 19:51
Markýzové

U nás se bude Cartouche vysílat v pátek 26.září ve 20.00 na Čt 2. Dokument o Claudii Cardinaleové vysílá Čt art dnes ve 21.30

moirra
Napsal: 25 zář 2025, 14:12
Moderátor

Tak ja som včera Cartoucha pozerala po nemecky na Arte. Len som tak trochu mala s toho čiastočne iný film.

možno aj celkom iný film :mrgreen: - v Cardinale som videla Polačku v Belmondovi Lauzuna a samozrejme že tam bol Desgrez a majster Boujours - Belmondovi aj Rochefortovi tie dobové kostýmy moc svedčali. Claudia Cardinále bola dokonalá Polačka. Režiséri v dokumentárnom ktorý dávali po filme vraveli že jednoduché dievča akým Claudia celý život zostala, bola tá úloha pre ňu ako stvorená. Pobavili scény s "Desgrezom" hrajúcim na piano a tiež ako sa tam nadájal vínom.
Keďže sa jedná o obdobie dejín blízke obdobiu Angeliky, vo filme nájdeme nám dobre známe veci: Dvor zázrakov, policajného prefekta (nasledovníka nám známeho Reyneho)a jeho manželku.

Ten kto by nevedel, Cartouche skutočne žil - bol čosi ako francúzsky Jánošík.
Louis Dominique Cartouche vlastným menom Louis Dominique Garthausen, tiež známý jako Cartouche [kartuš] (1693 Paríž – 28. 10. 1721 Paríž) bol francouzský zbojník, ktorý údajne kradol majetok šlachte a následně ho rozdával chudobným v Paríži a okolí, počas obdobia regentstva, teda krátko po smrti Ľudovíta XIV.
Roku 1721 byl zatknutý a popravený lámáním na kolese (ukážka na začiatku filmu, som rada že nás ušetrili bližších detailov)

čiastočný preklad z nemeckej Wikipedie:
Cartouche bol synom obchodníka s vínom v parížskej štvrti Quartier de la Courtille. Už v škole sa vyznamenal krádežami, a tak ho jeho otec vo veku dvanástich rokov vyhnal z domu. Najskôr sa pridal k skupine dobrodruhov, o niekoľko rokov neskôr k bande zbojníkov v Normandii. Tá ho kvôli jeho úspešným činom čoskoro zvolila za svojho vodcu. Po návrate do Paríža istý čas pracoval ako informátor pre policajného poručíka d'Argensona (šéfa parížskej polície) a potom narukoval do armády. Po návrate založil zločineckú bandu, ktorá páchala zločiny v Paríži a okolí, až kým Cartouche nebol 15. októbra 1721 zatknutý v hostinci. Cartouche bol medzi parížskym obyvateľstvom aj šľachtou veľmi populárny, a to aj preto, že jeho žarty boli často vtipné. Henri Sanson píše vo svojich denníkoch katov Paríža, v ktorých je Cartoucheovi venovaná celá kapitola: výraznou črtou všetkých Cartoucheových činov bol vtipný žart, ktorý ich takmer vždy sprevádzal. Zlodej sa nespokojil s okradnutím svojich obetí, ale ich ešte čo najviac provokoval. To bolo aj tajomstvom jeho veľkej povesti; veľmi dobre chápal, že mu bude veľa odpustené, ak tých, ktorých strašil, aj zabával. Pokus o útek, pri ktorom bola už prerazená väzenská stena, bol v poslednej chvíli zmarený a Cartouche bol prevezený do Conciergerie.

https://de.wikipedia.org/wiki/Cartouche

FILM: https://www.csfd.cz/film/32406-cartouche/prehled/

Tie kulisy dvora zázrakov boli vynikajúce. Tak ako ich opísal Hugo, pani AG a tiež svedkovia doby.

https://www.csfd.cz/film/32406-cartouche/prehled/

[ img ]

Sob
Napsal: 29 zář 2025, 19:20
Markýzové

Dnes ve 22.15 vysílá Čt art dokument Gaudí vizionářský génius z Barcelony

https://www.ceskatelevize.cz/porady/155 ... barcelony/

moirra
Napsal: 29 zář 2025, 23:12
Moderátor

Gaudiho katedrála je celkom Polačkovská :la-polak-fun: - je tam okrem iného hromada farebných sklíčok. :mrgreen:

Sob
Napsal: 02 říj 2025, 19:35
Markýzové

Moiro, To jsi mě pobavila :D Katedrála ve stylu Polačky Nemůžu se přestat smát :D
Dnes ve 20.40 vysílá Čt art 1. část životopisného filmu Callasová a 0nasis (2005) z produkce Lux vide. 2. část vysílá Čt art za týden.
https://www.csfd.cz/film/228530-callaso ... s/prehled/
Dnes ve 22.00 vysílá Čt 2 celovečerní dokument Ta druhá o životě sourozenců děti s postižením ht :sailor: tps://www.csfd.cz/film/1528171-ta-druha/prehled/

Možné přehrát

https://www.ceskatelevize.cz/porady/148 ... -ta-druha/

moirra
Napsal: 02 říj 2025, 21:14
Moderátor

Ten dvojdielny o Callasovej je naozaj moc dobre spravený. Dvaja slávni Gréci a príbeh ich veľkej avšak tragickej lásky.

Už som ho videla viac krát a mám ho na DVD.

Tá talianska hrečka čo hrá Callasovú je moc pekná. Herca čo hraje Onassisa vybrali tiež moc dobre. Pekný síce nieje, ale má charizmu - presne ako skutočný Onassis. Čítala som aj životopis Callasovej a ten ich vzťah to vykresluje dobre.

V skutočnom živote tiež oľutoval že si kvôli prestíži, zlé jazyky tvrdia že na pomoc vlastným obchodom či dokonca kvôli nejakej stávke, vzal vdovu Kennedyovú. Jediné čo si niesol do Parížskej nemocnice, keď už vedel že pravdepodobne zomrie, bola červená kašmírová deka, ktorú mu darovala Mária.

[ img ]

Delphine
Napsal: 06 říj 2025, 19:46
Rytíři

Na HBO - a k vypůjčení na Youtube - se teď dá podívat ještě na jiný film o Marii Callas. Je tam taky něco o jejím vztahu s Onassisem. Rozvláčné a trochu fantazie autora, jinak myslím celkem pěkné.
https://www.csfd.cz/film/1453016-maria/prehled/
https://www.youtube.com/watch?v=0nETrDWHYyY

moirra
Napsal: 07 říj 2025, 18:12
Moderátor

Díky za tip Delphine :ok: - som vôbec nevedela že natáčali niečo nové.
Angelina sa mi moc na Callasovú nehodí ale možno jej krivdím.
Uvidíme, možno je to dobrý film. Mne sa ale hodne páčil ten dvojdielny, aj tá herečka.

Tuto originál Anglický Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=jD-4UvIBqAo

A ešte nemecký

https://www.youtube.com/watch?v=tdFEyzN0elc

Sob
Napsal: 07 říj 2025, 20:04
Markýzové

Dnes ve 20.00 začíná na tv seznam 1.řada seriálu Labyrint od Jirky Stracha - 2 části za sebou .

ttps://www.csfd.cz/film/406882-labyrint/prehled/ :idea:

Sob
Napsal: 11 říj 2025, 13:04
Markýzové

Dnes ve 20.00 začíná na ČT 2 série filmů o Angelice

Delphine
Napsal: 11 říj 2025, 23:05
Rytíři

moirra píše: *  07 říj 2025, 18:12
Angelina sa mi moc na Callasovú nehodí ale možno jej krivdím.
Myslím, že scény Marie s Onassisem jsou tady docela pěkné, i když jich není moc. Angelina se snaží
Sob píše: *  11 říj 2025, 13:04
Dnes ve 20.00 začíná na ČT 2 série filmů o Angelice
Díky, už se dívám na televizi a do programu tak málo, že bych ji propásla

Sob
Napsal: 13 říj 2025, 12:29
Markýzové

V pátek 17.řijna v 11.35 vysílá prima Max film Angelika (2013). Bude fajn porovnat obě adaptace hned za sebou

Maira
Napsal: 17 říj 2025, 20:54
Baroni

Ja toho sledujem celkom dosť, ale čo sa histórie týka, tak celkom ma zaujal seriál Outlander na Netflixe, ktorý rozvíja koncept neočakávaného vrátenia sa do minulosti a odohráva sa hlavne v Škótsku, USA a čiastočne v Anglicku, kde zároveň mapuje aj vtedajšie historické udalosti (samozrejme s Anglikou sa to nedá porovnať). Teraz k tomu natočili tzv. prequel (predohra) k Outlanderu a volá sa to Blood of my blood a paradoxne to dali na HBO Max, tak som si aj tu musela na mesiac predplatiť, aby som si to pozrela. No a ešte ma nadchol seriál a následne aj filmy Downton Abbey, ktorý sa tiež odohráva v Anglicku na začiatku 20-teho storočia.

Stránka 4 z 5  [ 222 příspěvků ]
Zpět na „Volná diskuse“ | Klikněte pro přechod na stránku… « 1 2 3 4 5 »
Přejít na: