Prvé vydanie Angeliky vo Francii

Stránka 1 z 1  [ 3 příspěvky ]
Autor Zpráva
moirra
Předmět příspěvku: Prvé vydanie Angeliky vo Francii
Napsal: 17 čer 2025, 15:22
Moderátor

4poziom.slask.pl

Prvé vydanie Angeliky vo Francii

Geli ma naštartovala týmto:
Geli píše: *  16 čer 2025, 06:19
Mam mensi update k mojho zivotu s Angelikou. (....)
Moja nova kamaratka mi totiz doniesla darcek! Nikdy by som neuhadla, ze sa niecoho takeho dockam - doniesla mi uplne prve vydanie Marquise des Anges po francuzsky!!!!! **odpadla som** a v knihe je napisane, ze z tejto konkretnej tlace bolo vydanych iba 50 kusov!!
Proste uzasne!
To teda jednoznačne musí byť to Colbert vydanie z roku 1957

Tuto je prehľad Francúzskych vydaní:

https://angelique.cz/angelika-knihy-oba ... vydani.php

-------------------------------------------------------
Geli píše: *  17 čer 2025, 03:20

Mam v plane spravit nejake fotky, urcite ich sem pridam, ked sa k tomu dostanem :D

Je to presne to prve vydanie v tom prehlade - Colbert!
No ono tie prvé vydania boli nejako číslované - neviem či som to pochopila správne ale zdá sa že po rade. :roll:
Dívala som sa na informačnú stránku z prvého vydania knihy od Colberta.

Pozerala som sa čo vlastne je ten "Le dépôt légal d'un livre"

https://fr.wikipedia.org/wiki/D%C3%A9p% ... l%C3%A9gal

a hľa čo som sa dozvedela

Zákonný depozit knihy je povinnosť vydavateľa odovzdať kópiu každej vydanej knihy Francúzskej národnej knižnici (BnF) a prípadne povereným regionálnym knižniciam. Tento postup sa riadi francúzskym zákonníkom o kultúrnom dedičstve a jeho cieľom je zhromažďovať a uchovávať tlačené dedičstvo Francúzska.

takže podľa mňa to číslo nie je poradie knihy v tlači ale je to poradie knihy v povinnom národnom DEPOZITE 8)
v našom prípade teda číslo 328 z druhého štvrťroka roku 1957

Do prílohy pridávam ukážku:

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Someone told me I was delusional!! I nearly fell off my unicorn!🦄

moirra
Předmět příspěvku: Re: Prvé vydanie Angeliky vo Francii
Napsal: 17 čer 2025, 15:59
Moderátor

No tak som sa dívala do mojej knihy - ja mám bohužiaľ prvé dve knihy vydania Colberta z prvého kvartálu roku 1972
(viď príloha)
aj keď ostatné knihy z Colbertovej série mám staršie.

Ale čuduj sa svetu čo som v tej mojej knihe nenašla:

"cinquante exemplaires hors commerce"

celý text je tam v knih teda takto:

il a été tiré de cet ouvrage cinquante exemplaires hors commerce sur vélin pur fil des papeteries d'arches numérotés de 1 a 50

Bolo vytlačených 50 výtlačkov tohto diela, číslovaných od 1 do 50, na pergamene "pur fil des papeteries d'arches"
papeteries - písacie potreby arches - listy papiera vélin - papier vyrobený z teľacej kože :shock:

Vélin papier je hodvábne hladký papier bez zrniek, na ktorom nie sú žiadne „vaty“ (stopy po drôtenej sieti, ktorá drží buničinu pohromade počas ručnej výroby papiera). Tento papier pripomína pergamen, luxusný pergamen vyrobený z kože mŕtvo narodeného teľaťa. :roll:

https://fr.wikipedia.org/wiki/Papier_v%C3%A9lin

poslednú časť som pochopila, pretože to nepreložili do žiadneho jazyka ani prekladače, že to bolo na zvláštnom papiere a nejako inak šité ... ale môžem sa mýliť. Mne s toho však nieje jasné či tú knihu teda mám z tých prvých 50tich exemplárov alebo je to potom napísané v každej, a tých prvých 50 sa dá spoznať nejak inak. (napríklad podľa toho zvláštneho papiera na ktorom sú vytlačené :damned:

našla som k tomu link ale momentálne nemám čas sa tým podrobne zaoberať

https://www.canalacademies.com/emission ... travagante

preklad tohto textu ktorý to tak trochu objasňuje:

Un livre avec la mention "cinquante exemplaires hors commerce" signifie qu'il s'agit d'une édition spéciale, limitée à cinquante exemplaires, qui n'est pas destinée à la vente au grand public. Ces exemplaires sont souvent réservés à l'auteur, à des proches, ou pour des usages promotionnels. Ils sont généralement considérés comme plus rares et parfois plus précieux pour les collectionneurs

znamená to teda že z každého vydania zrejme autor má vyhradených prvých 50 exemplárov, tak som to pochopila ja :roll:

Kniha označená „cinquante exemplaires hors commerce“ znamená, že ide o špeciálne vydanie obmedzené na päťdesiat exemplárov, ktoré nie je určené na predaj širokej verejnosti. Tieto výtlačky sú často vyhradené pre autora, blízkych priateľov alebo rodinu alebo na propagačné účely. Vo všeobecnosti sa považujú za vzácnejšie a niekedy sú pre zberateľov cennejšie.

V prílohe prvé dva diely vydania z roku 1972 ktoré mám ja. Odtiaľ som opísala ten text.

Táto zmienka o 50tich exemplároch už v ďalších dieloch Trevise nieje, je iba v tých prvých dvoch knihách.
A skutočne sa mi zdá že je to vytlačené na hrubšom a kvalitnejšom papieri ako tie ostatné knihy.

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

moirra
Předmět příspěvku: Re: Prvé vydanie Angeliky vo Francii
Napsal: 18 čer 2025, 17:28
Moderátor

Geli píše: *  18 čer 2025, 16:12
Moirra, ty ma vzdy udivujes tvojim zapalenim a spracovavanim roznych tem a hladanim informacii.. Pozriem sa na to, co si pridala a prezriem aj svoju knihu, co najdem... ten obrazok co si pridala vyzera presne tak ako co mam v knihe, ale musim si to overit... Myslim, ze ak je moja kniha jedna z 50, tak asi odpadnem xD
Myslela som si že tuto moje rešerše o celkom prvom zvlátnom vydaní končia, ale očividne som sa mýlila.

Hore vyššie som doplnila že to má byť pergamen či papier vyrobený z teľacej kože.

No prosím a máme tu špeciálne vydanie Angeliky z roku 1956 ????? :shock: ktoré vyšlo iba v Perpignane ?

teda ak máme veriť AI ktorú musím pochváliť lebo v týchto rešeršiach mi pomohla :idea: :applaus:

Toto našla teraz:

"Marquise des anges: La voix d'or du royaume" est le titre d'un livre, apparemment une édition particulière ou collector, dont la date de parution est le 01.11.1956, et dont la vente était limitée à Perpignan et ses environs according to a sales ad. Il s'agit probablement d'une référence à un roman historique, peut-être une édition spécifique de "Angélique, Marquise des Anges" de Anne et Serge Golon, ou un titre dérivé.

„Markíza Anjelov: Zlatý hlas kráľovstva“ je názov knihy, zrejme špeciálneho alebo zberateľského vydania s dátumom vydania 1. 11. 1956, ktorá sa podľa inzerátu predávala len v Perpignane a okolí. Pravdepodobne ide o odkaz na historický román, možno špeciálne vydanie knihy „Angélique, Marquise des Anges“ od Anne a Serge Golonových, alebo o odvodený titul.

je možné že sa AI odvoláva na tento inzerát - lebo AI očividne podobne ako ja googluje :writer:

https://www.paruvendu.fr/annonces/livre ... 1KBMELB000

ale potom AI zasa raz nepochopila zmysel toho čo na tej stránke napísané: tam sa píše Predaj len osobne v Perpignane a okolí. Že poštou to neposiela.
(zrejme nechce riskovať že by s kniha stratila)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Poznámka pod čiarou:

Fantináááá! kedy že to cestujeme do Perpignanu? Môžeme tam odbočiť po ceste sibírskou magistrálou kam sa chystáme ísť pre tu sibírsku ilustrovanú Angeliku! :mrgreen:

Stránka 1 z 1  [ 3 příspěvky ]
Zpět na „Knihy Angelika“
Přejít na: